2010. augusztus 20., péntek

A kazincbarcikai robbanás – és tanulságai...




Nem történhet baj. Vagy ha mégis történik, majd a felelős vezetők megoldják. Ebben a felelőtlen, nemtörődöm, naiv állapotban leledzik ma a társadalom. Az emberek többsége el nem tudja képzelni, hogy olyan dolgok történhetnek, amelyek máról holnapra drasztikusan felborítják a megszokott életritmust. A „felelős vezetők” pedig segédkeznek az altatásban. Jó példája ennek a hétfőn, a kazincbarcikai vegyi üzemben történt robbanás.

A BorsodChem Zrt. hivatalos közleménye szerint a robbanás meg sem történt, úgymond üzemzavar volt. A hatóságok kötelező tájékoztatását is elmulasztották. A felelősök hallgatnak. A hatóságok hallgatnak. A média szintén hallgat. Egyedül a Népszabadság közölte egy ott dolgozó információit, azzal, hogy nem állt fenn veszélyhelyzet. Holott kis híján tömegkatasztrófa történt!

A BorsodChem TDI-gyárában nem „műszaki üzemzavar” történt, hanem robbanás. A gyárterület Berente felőli részén elhelyezkedő TDI foszgénező hőcserélő feje robbant fel, elvileg túlhevülés következtében. Az elszálló szerkezetet 30 méterre fogta meg egy acél állványzat. Ha az nincs, akkor telibe találja az oxigénraktárt, vagy a Framochem foszgén üzemét. Mondani sem kell, ha ez bekövetkezik, akkor az nem csak a gyárat, de a szomszédos Berentét, de Kazincbarcikát sem kímélte volna. Így „csak” a TDI-ből felszabaduló mérges gázok öntötték el a környéket. Amit ráadásul a hatóságok tájékoztatásának elmulasztása, és a titkolózás miatt még csak nem is kezeltek!

Csak halkan jegyezzük meg: másnap reggel Fehérgyarmaton robbant fel egy víztorony. Ne lássunk feltétlenül rémeket, balesetek vannak. De ha ez a sorozat véletlenül folytatódik, netán egy nagyobb volumenű, hasonló történéssel tetőzik, az óhatatlanul elgondolkodásra fog késztetni a korábban felvetett szabotázs-elméleteket illetőleg. (Lásd: postaimre.com)

A képeken a felrobbant hőcserélőfejet megfogó, megroncsolódott állványzat látható.

FORRÁS

Nincsenek megjegyzések: