2010. augusztus 15., vasárnap

Megdöbbentő dokumentum került elő a romagyilkosságok ügyében



Mint azt már megírtuk, a romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottja, Cs. István szoros kapcsolatot ápolt a katonai titkosszolgálattal, és attól félt, hogy társa, K. Árpád megöli őt és tartótisztjét. Napvilágra került most egy újabb dokumentum, melyből kiderül: a tiszalöki merénylet éjjelén Cs. Istvánt Polgáron igazoltatta egy rendőr, és érdekes dolgokat talált az autójában.
„Akkor még nem tudták rólam, hogy én a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) segítettem információkkal. (...) én akkor már féltem, és igazából nem is tudtam, hogy mit csináljak, így elmondtam az Árpiéknak, hogy engem megkeresett a KBH. Akkor lényegében Árpi olyan szinten kikészült ettől, nagyon mérges volt, nagyon ideges volt, és akkor mondta, hogyha tudja, hogy nekem ilyen kapcsolataim vannak, akkor biztos, hogy nem ráncigál bele engem ebbe a dologba” – áll a Magyar Hírlap birtokában lévő jegyzőkönyvben, amely Cs. István gyanúsítotti kihallgatásán készült a Nemzeti Nyomozó Irodában.
A cigánygyilkosságokkal gyanúsított egyik férfi, Cs. István vallomása szerint kapcsolatban állt a KBH-val, sőt jelentett is neki. Főként a tiszalöki támadás után kérdezgette a férfit a KBH-s tiszt, akinek a nevét és a rangjelzését is elárulta a rendőröknek. A vallomásban Cs. István elmondta, amikor közölte társaival, hogy a tiszalöki támadás után őt újra megkereste a KBH, a banda vezérének tartott K. Árpád dühbe gurult, és meg akarta ölni a tartótisztjét, sőt a férfi úgy érezte, ő sincs biztonságban. Furcsa megállapítás ez egy Koszovót is megjárt kigyúrt egykori katonától, úgy, hogy még maga is elismerte, K. Árpád egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott ember. „Később jelezte Árpi, hogy meg akarja ölni ezt a tisztet. Erről nekem sikerült lebeszélnem. (...) hát én úgy gondolom, hogy erősen gondolkodott azon, hogy eltesznek engem is láb alól valamilyen úton-módon” – vallotta Cs. István. Majd kifejtette, hogy innentől kezdve őt a banda teljes ellenőrzés alá vonta.
Ám nemcsak, hogy nem ölték meg Cs. Istvánt és tartótisztjét, H. Ernő századost, hanem bevonták a további támadások, így a kislétai akció kidolgozásába, előkészítésébe és elkövetésébe.
A Magyar Hírlap ma nyilvánosságra hozott egy rendőri jelentést, amely szerint a támadás éjjelén a társaira Polgáron várakozó Cs. Istvánt igazoltatta egy járőr, akinek az ügyeletvezetője éjjel fél tizenegy előtt elmondta, hogy Tiszalökön megöltek egy cigány férfit, és emiatt tartson fokozott ellenőrzést a főúton. A zászlós így is tett. A város főútjától, a Rákóczi úttól nem messze, egy kapubejáratban várakozott Cs. István, K. Árpád felesége húgának Opel Astrájával. A járőr 23 óra 40 perckor igazoltatta a férfit. „Nevezett személy elmondta, Debrecenből azért jött Polgárra, hogy az interneten keresztül megismert hölggyel találkozzon, aki eddig nem jött el. Továbbá elmondta, hogy katona volt, az idén februárban szerelt le, a gépkocsi a barátnőjéé, aki jelenleg nem tartózkodik Magyarországon” – írta jelentésében a zászlós, aki tehát nem fogott gyanút. Miért is kellett volna? Végül is az teljesen normális, ha valaki a külföldön lévő barátnőjét csalja egy másik lánnyal, akit a neten ismert meg, de még éjjel fél tizenkettőkor sem jön el a randira. És mellékesen elmondja még, hogy katona volt.
„A jármű utas- és csomagterének átvizsgálásakor az első ajtóban egy üveg bontatlan Bomba energiaitalt találtam, a jobb első ajtóban egy ún. CB kézirádiót. A vezető ülése mögött volt egy fekete színű, nagyjából 30×120 cm-es gyöngyvászon tok, amely üres volt, elmondása szerint gitártok, csak benne maradt az autóban. A csomagtérben találtam még távcsövet, amelyről azt nyilatkozta, hogy horgászathoz kell.” Nos, a kocsiban épphogy hulla meg fegyver nem volt, de tudni kell: az üres gitártokban tartották a többiek a puskákat, pont úgy, mint a filmekben.
A zászlós a jelentését azzal zárta, hogy „jelentésem további intézkedés céljából teszem meg”. Ám nem történt semmiféle intézkedés, s a tettesek néhány hónap múlva mentek tovább Kislétára gyilkolni. Az egész helyzet egyébként kísértetiesen hasonlít arra, amikor a móri gyilkosok, Nagy László és Weiszdorn Róbert a nyolc áldozat halálával végződött mészárlás után békésen autóznak Skodájukkal hazafele, Tatabányára, amikor Mór határában lecsaptak rájuk a rendőrök, és jól megbüntették őket – gyorshajtásért...
Visszatérve a romagyilkosságokhoz, növeli az értetlenséget az a parancs is, amely szerint K. Árpád házában augusztus 19-én házkutatást kellett tartani. Nos, a rendőrség még várt három napot, s augusztus 21-én csapott le a bandára. Megmagyarázhatatlan az időhúzás, hiszen ha már összeállt a kép 19-én, mi tartott még további három napig? Nem akárkikről volt szó ugyanis, hanem egy sorozatgyilkos csoportról.
Ismert, négy férfit – K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt – gyanúsít a rendőrség a 2008 és 2009 között hat ember halálával végződő, kilenc esetből álló, romák elleni támadássorozat elkövetésével. A négy férfit éppen egy éve fogták el Debrecenben. Hármójukat a Perényi1 nevezetű szórakozóhelyen, Cs. Istvánt pedig lakása előtt vették őrizetbe. A rendőrség hétfőn közölte: lezárta a nyomozást, és az ügy aktáit átadta a vádiratot majdan elkészítő Pest Megyei Főügyészségnek.

(Magyar Hírlap nyomán)
FORRÁS